İlk
Röportajımız, Egesder Başkanı Serdar YÖRÜK' le...
Çalışmalarınızda
kullandığınız teknikler nelerdir? Neden bu teknikleri tercih
ettiniz?
Çalışmalarımda mumlu batik, geleneksel kumaş baskı ve fırça tekniklerini kullanıyorum. Fakat ağırlıkla kullandığım teknik mumlu batiktir. Batiğin kendine has yüzeyde ortaya çıkan kırılmaları ve dokularını çok seviyorum.
Eserlerinizde aktarmak istediğiniz temel düşünce ve amaç nedir?
Çalışmalarımda geleneksel sanatların düşünüldüğü üzere durağan ve sabit olmadığını aksine kendi içerisinde zamanla değişim ve gelişim içerisinde olduğunu düşünerek, geleneksel teknik ve motifleri kullanarak nasıl kendimce birşeyler söyleyebilirim fikrinden yola çıktım. Günümüzde klasik olanın dışında malzeme ve teknikleri doğru bir şekilde karıştırıp, birleştirerek yeni şeyler söylenmeli ve yapılmalı kanaatindeyim.
Dernek kurma fikri aklınıza nasıl geldi? Egesder'in size sunduğu gelişim ve değişimler neler oldu?
Dernek kurma fikri; birlikten kuvvet doğar ilkesiyle yola çıkıp, özellikle genç sanatçıların ortaya çıkarılması, desteklenmesi, görünürlüğünün sağlanması ve üretimlerinin ulaşılabilinirliğinin sağlanması amacıyla ortaya çıktı. Malesef günümüzde genç sanatçılara yeterince fırsat tanınmadığını ve desteklenmediğini düşünüyorum. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin çoğalması ve yapacakları projelerle sanatı, sanatçıyı ve üretimlerinin doğru koşullarda desteklemesi ve ortaya çıkarması gerekmektedir. Derneğin bana sunduğu en önemli şey benzer doğrultuda düşünen ve üreten sanatçılara daha kolay ulaşabilmem ve beraber projeler oluşturarak farklı bakış açıları ve fikirlerle birbirimizi geliştirebiliyor olmamızdır.
Sizce İzmir' de sanatçı olmanın zorlukları ve kolaylıkları nelerdir?
Bilindiği üzere Türkiye' de sanat deyince akla İstanbul' daki sanat, sanatçı gelmekte. Aslında Türkiye'nin her yerinde sanat üretimi yapılıyor İzmir'de de olduğu gibi... Fakat İzmir özelinde bakacak olursak galerilerin azlığı, yetersizliği, sanat fuarlarının ve organizasyonların yeterli ve yeterince olmaması, üretimin çok olmasına rağmen sanat alıcısıyla doğru ortamlarda doğru şekilde karşılaşamaması gibi sorunlarımız var. Bunları yapacağımız projelerle değiştirmeyi hedefliyoruz. Yaşadığımız şehrin tabii ki bize sunan kolaylıkları da yok değil ama önce zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğine inanıyorum.
Türkiye' de sanat adına değiştirmek isteyecekleriniz neler olurdu?
Sanata bakış açısını ve aslında sanata ne kadar ihtiyacımız olduğu bilincini yerleştirmek isterdim. Sanat, kendini keşfetmeyi, başkasının yerine koymayı, farklı açılardan bakmayı, düşünce becerisini, analiz, değerlendirme kabiliyetini, eleştirel bakış açısını güçlendirir.Bence içinde yaşadığımız zamanda ve ortamda en çok ihtiyacımız olan şey de bu...