6 Ocak 2015 Salı

Kedi ile Sanat 

Bedri Rahmi Eyüboğlu sergisinde görüştüğümüz, Kedi Kültür Sanat Merkezi' nin kurucularından Güniz Gürsoy Can hanımefendiyle, keyifli bir röportaj yaptık.



          İzmir' de bir sanat galerisi açma fikri nasıl ortaya çıktı?

Kedi Galeri'nin yerindeki kiracımız çıktıktan sonra 2009 yılında eşim Cengiz Can ile birlikte burada kendimiz birşeyler yapabilir miyiz diye düşündük ve bir sanat galerisi açmaya karar verdik. Fikir aslında eşimden çıktı çünkü o resim yapıyor ve okul yıllarında resimleri çeşitli ödüller almış. İzmirli sanatçılara kendilerini ifade edebilecekleri bir platform oluşturmak, ayrıca güzel sanatlar alanında başarılı Türk ve yabancı sanatçıların eserlerini İzmir'e getirerek İzmirli sanat severlerin onların eserlerini görme şansına sahip olmalarını istedik.

İzmir' de özel bir sanat galerisi olmanın, zor ve güzel yanları nelerdir?

İsterseniz önce güzel yanlarından bahsedeyim. İzmir sanata meraklı ve aydın insanların olduğu bir şehir. Yerel yönetim de sanata ve sanatçıya sıcak bakıyor, saygıyla yaklaşıyor. Bu nedenlerden ötürü İzmir'de sanat ile uğraşmak herkes için bir zevk diye düşünüyorum. Yerel yönetim bize her zaman destek oluyor. Etkinliklerimizi izliyorlar, katılımcı oluyorlar, çalışmalarımızı ve verdiğimiz emeği takdir ettiklerini düşünüyorum. 8 Ocak - 2 Şubat tarihlerinde Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde yer alacak Kedi Galeri Koleksiyon Sergisi bunun en güzel örneği. Ayrıca anaokulları, ilkokullar ve liselerden de öğrenciler öğretmenleri ile birlikte sergilerimizi gezmeye geliyorlar. Sanatseverler bizi ziyaret ediyorlar, sergilerimizin yanı sıra çeşitli atölye çalışmalarımıza ve sanat, edebiyat sohbetlerimize katılıyorlar.

İzmir'de sanat galerisi işletmenin zor yanlarına gelince, biz özel bir kuruluş olarak maddi açıdan zorluklarla karşılaşıyoruz. Arkamızda vakıf veya devlet desteği olmadığından etkinliklerimizin çoğunu belli bir ücret karşılığı yapmak zorundayız ve İzmir malesef ekonomik yönden olması gerektiği kadar güçlü bir şehir değil. Türkiyenin üçüncü büyük şehri olmasına rağmen pastadan hakettiği payı ödediği vergi oranında alamıyor. Bu da kişilerin sanata ayırabileceği bütçeyi kısıtlıyor. Biz galeri olarak bunun üstesinden gelmenin yolunu sadece İzmire bağımlı kalmayıp bütün Türkiye'ye ulaşmaya çalışmakta, hatta evrensel olmaya çalışmakta bulduk. Bizim misyonlarımız içinde Türk sanatçıları dünyaya tanıtmak, onların yolunu açmak özel bir yer tutuyor. Bu amaçla bu yıl II. Görsel Sanatlar Buluşması'nı düzenliyoruz. 40 yaş altı gençlere açık olan disiplinlerarası bu etkinliği her yıl tekrarlamayı planlıyoruz. Sergilemeye değer bulunan eserler 11-23 Haziran tarihlerinde Kedi Galeri'de sergilenecek. Daha sonra İzmir Enternasyonal Fuarı süresinde de onbeş gün İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde sergilenecek. Bunun için İzmir Resim Heykel Müzesi Müdürü Sayın Faden Suzan Kudsioğlu'na bize verdiği destek için özellikle teşekkür etmek isterim. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü de çalışmalarımızda bize destek oluyor. Gördüğünüz gibi bizim, Kedi Galeri olarak zorluklardan şikayet etmeye hakkımız yok.

İstanbul ve İzmir' deki özel galeriler arasındaki farklılıklar sizce nelerdir?

İstanbul'da galerilerin yanı sıra sanatla uğraşan birçok farklı kuruluş var. Güzelsanatlar alanında çok değerli üniversiteler, eğitmenler ve sanatçılar var. Yani sanatı besleyen pek çok kaynak var. İzmir'deki üniversiteler de sanata destek veriyor fakat bu alanda daha gidilecek çok yol olduğunu düşünüyorum. İstanbul bir dünya şehri. Her alanda olduğu gibi, bu alanda da karşılaştırılacağı şehirler New York, Londra, Paris, Milano, Tokyo gibi şehirler olmalı. Sadece Avrupalı ve Amerikalı değil, Ortadoğu, Uzakdoğu, Arap Ülkeleri gibi dünyanın her yerinden ziyaretçileri var. Bunların kimisi kısa süreli ziyaretçiler, bazıları da İstanbulda yaşamak, çalışmak için bulunan yabancılar. Entellektüel açıdan şehri besliyorlar, her yönüyle katkıda bulunuyorlar, galerileri, müzeleri ziyaret ediyorlar. Üniversitelerde eğitim veren başarılı sanat insanları gençlere apayrı bir dünya sunuyor. Şehire akan maddi imkanların bir kısmı da sanatçıların ve galerilerin desteklenmesine yöneliyor. Sanat eserleri yüksek fiyatlara alınıp satılıyor. Biz İzmir'de yerleşik bir galeri olarak eğer İstanbul'da müşterilerimiz olmasa, sadece yerel olarak kalsak ayakta kalmamıza imkan yok. Müşterilerimizin yanı sıra başka şehirlerde yaşayan veya varisleri İstanbul, Ankara gibi şehirlerde olan büyük Türk sanatçıları ile çalışıyoruz. Bu da bizim galeri olarak sanatseverlere daha iyi hizmet sunmamıza olanak sağlıyor.

İzmir' deki sanat alıcısı eser seçiminde neleri dikkate alıyor?

İzmir'deki sanat alıcısı genelde tanınmış, Türkiye çapında bilinen sanatçıların eserlerine sahip olmak istiyor. Aldıkları eserlerin bir koleksiyon değeri olmasını, çocuklarına bir değer bırakmayı istiyor. Gelecek vadeden genç sanatçılara yatırım yapmak isteyenler, genç sanatçıları desteklemek isteyenler de var. Yatırım olarak eser alanların yanı sıra sadece kendi zevki için eser alanlar da var. Bunlar eseri yapan sanatçıdan önce esere önem veriyor. Kendisini etkileyen bir esere sahip olmayı istiyor.

Kedi Kültür Sanat Merkezi sergilerini seçerken, hangi kriterleri arıyor?

Eser seçerken biz de alıcılarımızın isteklerine önem veriyoruz. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Adnan Turani, Bedri Baykam, Oktay Anılanmert, Hasan Rastgeldi gibi ustalara sergi açmaya öncelik veriyoruz. Fakat genç sanatçılara da sergi açarak onların kendilerini ifade edebilecekleri bir platform sağlamaya da önem veriyoruz. Çalışmalarını sergilenmeye değer bulduğumuz genç sanatçılar da Kedi'de sergi açabiliyor. Her yıl tanınmış Türk ustalarının yanı sıra, İzmirli sanatçılara ve gençlere sergi açmaya gayret ediyoruz. Geçen yıl genç İranlı sanatçılara yer verdiğimiz bir karma sergi açtık. 2014 yılında dünyaca tanınmış Sloven ressam Joze Ciuha'ya bir sergi açtık. Kendisi Andy Warhol, Miro gibi sanatçılarla çalışmış, sergi açmış, sanatın çeşitli alanlarında çalışmaları olan 90 yaşında çok önemli bir ressam.İzmir Turizm Fuarı sırasında açtığımız 5 günlük bir sergiydi. 25 Haziran 2015'te Slovenya Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünde tekrar açacağımız sergi Ağustos ayı sonuna kadar Kedi Galeri'de ziyaret edilebilecek.

Galeriniz şuan Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Bedri Rahmi Eyüboğlu' nun eserlerini ağırlıyor. Bu serginin oluşumuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Bedri Rahmi'nin ailesi ile 2010 yılından beri çalışıyoruz. Önce Kalamış Yazmalarını sergiledik. Daha sonra yağlıboya çalışmalara yer veren iki sergi açtık. Geçen yıl açtığımız sergi Bedri Rahmi'nin Amerika Dönemi'ni kapsıyordu. Bu üçüncü sergimiz Bedri Rahmi'nin Paris'ten döndükten sonra yaptığı çalışmalardan son dönemine kadar bütün dönemlerini içeren retrospektif bir sergi. 1935 yılı eserleri de var (peyzajlar), 1950 (Anadolu figürleri), 1960 (Amerika dönemi soyut çalışmaları), 1975 yılı çalışmaları da sergileniyor. 54 tablonun yer aldığı çok değerli bir sergi.

Sergiler dışında, farklı hangi etkinliklere ev sahipliği yapıyorsunuz?

Resim, fotoğraf, seramik ve heykel sergileri dışında atölye çalışmalarımız var. Çocuklar için ve yetişkinler için resim atölyelerimiz, fotoğraf, fotoshop atölyemiz, diksiyon atölyemiz, grafik tasarım atölyemiz, yemek ve pasta atölyemiz, kitap kulübümüz var. Bunların yanı sıra sanatçıların, eğitimcilerin katılımı ile sanat sohbetleri, yazarların, eleştirmenlerin, çevirmenlerin katılımı ile edebiyat sohbetleri, imza günleri yapıyoruz. Slayt gösterileri yapıyoruz. Art Shop bölümümüzde Kalamış Yazmaları'nın, tasarım ürünlerinin ve Metis Yayınları'nın satışını yapıyoruz.

Bizleri bekleyen sıradaki sergi ve etkinlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

8 Ocak - 2 Şubat tarihlerinde Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Kedi Koleksiyonu sergilenecek. 16-17 Ocak tarihlerinde de Büyük Efes Sanat'ın gerçekleştirdiği BEAD '15 te yer alıyoruz. Bu etkinlikte de Kedi Galeri Koleksiyonunda yer alan değerli sanatçıların eserlerini sergileyeceğiz. Bu karma sergilerin dışında 22 Ocak tarihinde Nuran Tanrıverdi Resim Sergisi, 5 Şubat'ta Evşen Algı Çelik Resim Sergisi ve 19 Şubat'ta Tüzüm Kızılcan Seramik Sergisi Kedi Kültür Sanat Merkezi'nde açılacak sergiler.

İzmirli genç sanatçılardan beklentileriniz ve onlara önerileriniz nelerdir?

İzmirli genç sanatçılar bizim sergilerimizi ziyaret ederlerse ustalardan öğrenebilecekleri birşeyler olduğunu düşünüyorum. Yalnız ustalar değil her sanat eseri bir esin kaynağı olabilir. Değişik çalışmaları görmek ufuk açıcıdır. Bence genç, yaşlı bütün sanatçılar şehirdeki bütün sanat etkinliklerini takip etmeye gayret etmeli. Olanak bulanlar İstanbul ve diğer ülkelerde sanat merkezlerindeki, galerilerdeki, müzelerdeki sanatsal çalışmaları izlemeye, sonra da bunları kendi süzgecinden geçirip özgün olmaya gayret etmeli ve çok çalışmalı.