4 Mart 2015 Çarşamba

İzmir Uluslararası Kukla Günleri' nde 
4 Özel Sergi


USTADAN ÇIRAĞA KARAGÖZ TASVİRLERİ
Günümüzün en önemli Karagöz tasvir ustası Suat Veral’ın tasvirlerinden oluşan sergi bugüne değin yurt içinde ya da dışında açılmış en büyük Karagöz tasvirleri sergisi. Serginin önemli özelliklerinden biri de ilk kez bir metrelik Karagöz tasvirlerinin sergilenmesi olacak. Hayali Suat Veral’ın yetiştirdiği Türkiye’nin ilk kadın Karagöz ustası olan Merve İlken’in tasvir çalışmalarının da yer alacağı bu sergi, usta-çırak ilişkisiyle ilerleyen eğitim sürecini en iyi şekilde yansıtıyor ve yine bu açıdan da Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.
Sergi 5 - 22 Mart tarihleri arasında İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi' nde.


İPLER VE YÜZLER
Kukla sanatçısı, ressam ve müzisyen Ljudmil Nikolov 1954 yılında Bulgaristan’da sanatçı bir ailede doğdu. Ljudmil Nikolov eğitimini tamamladıktan sonra Sliven ve Plovdiv devlet kukla tiyatrolarında kukla sanatçısı olarak çalıştı. 1986 yılında Norveç’e taşınan sanatçı Bergen’de bulunan Hordaland Teater’da 25 yılı aşkın bir süredir kukla sanatçılığı ve eğitmenliği yapmaktadır. Çocukluğundan beri birbirinden ayıramadığı resim, müzik ve tiyatro tutkusu sanatçıyı bu üç sanat dalını birlikte icra edebildiği projelere yöneltmiş. Sanatçımızın deyişiyle o “resim yapmayı seven bir oyuncu ve oyunculuğu seven bir ressam”. İlgiyle gezeceğinizi düşündüğümüz, insanın içini açan ve keyif veren “İpler ve Yüzler” temalı resim sergisi festival süresince,5 - 22 Mart arası, Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde sanat dostlarıyla buluşuyor.


İLK ADIMLAR 2
9. İzmir Uluslararası Kukla Günleri artık gelenekselleşmeye başlayan bir sergiye daha ev sahipliği yapıyor. D.E.Ü. G.S.F. Sahne Sanatları Bölümü, Sahne Tasarımı Anasanat Dalı öğrencilerinin “Kukla Yapım Teknikleri” dersi kapsamında yaptıkları, kukla ile tanışmalarının ilk ürünleri olan sevimli dostlar izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Sergide, bir dramatik anlatım biçimi olarak kuklanın olanaklarını araştırılırken, bir yandan da kuklanın büyülü dünyasına adım atan öğrencilerin farklı teknikler kullanarak yaptıkları uygulamalar ve denemeler görülebilir. Sergi 5 - 22 Mart tarihleri arasında İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi' nde.


FOTOĞRAFÇI GÖZÜYLE KUKLA
“Tüm sanatlar kardeştir, her sanat öbür sanatları aydınlatır” der Voltaire. Hemen hemen bütün sanat dallarını içinde barındıran modern kukla sanatı, hızla devinen ve zamanla yarışan bir sanat dalı. Bu yapısıyla da bir belleğe ihtiyaç duyuyor. Fotoğraf sanatı sahnelenen oyunun kalıcılığına ve bu sanat dalı adına ortaya konan tüm emeklerin sonraki kuşaklara aktarılmasına yardımcı oluyor, değişmekte ve eskimekte olan zamanı durdurup, geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor. VIII. İzmir Uluslararası Kukla Günleri ile 2015 yılı arasındaki köprüyü bu yıl fotoğraf sanatçısı Cenk Güçer kuruyor. Sanatçının eserleri festival süresince Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde izleyici ile buluşuyor.